Sturen zonder gluren tegen appen in verkeer

ROSV letselschade - header blogbericht mobiel

Sturen zonder gluren tegen appen in verkeer

Vorige week ging de nieuwe campagne “Sturen zonder Gluren” van de ANWB van start. Opnieuw wordt er geprobeerd appen in het verkeer tegen te gaan.

 

30-dagen challenge

“Sturen zonder Gluren” is een challenge waarbij ouders door hun kinderen worden uitgedaagd 30 dagen hun telefoon niet te gebruiken in het verkeer. Wanneer de ouders daarin slagen kunnen er zelfs prijzen mee worden gewonnen.

 

Wel of geen goed idee?

Zelf sta ik dubbel tegenover deze nieuwe campagne. In 2014, volgende maand 5 jaar geleden alweer, was ik zelf betrokken bij een verkeersongeval. Ik werd aangereden door een appende automobilist. Deze man stuurde zijn vrouw een WhatsApp-bericht dat hij onderweg naar huis was. Dus de gehaktballen mochten op het vuur. Dit had voor mij grote gevolgen. Pas een paar jaar later was ik weer zo goed als de oude. En ook zie ik in mijn werk helaas regelmatig mensen met (blijvend) letsel veroorzaakt door weggebruikers die even werden afgeleid door een piepje van hun telefoon of lampje dat oplichtte.

 

Argumenten tegen de challenge

Van de ene kant vind ik het kwalijk dat het gevaar van mobiele telefoons nog steeds kennelijk niet bij iedereen duidelijk is. En dat er zelfs prijzen kunnen worden gewonnen als je je telefoon een maand lang niet gebruikt in de auto. Alsof dat een prestatie is die zou moeten worden beloond.

 

Voorstander campagne

Van de andere kant ben ik blij dat er wel weer opnieuw aandacht voor wordt gevraagd. Iedereen die vaak op de weg zit, kent het wel. Een auto voor je rijdt lang niet de maximale snelheid en je ziet de auto vanaf een afstand al slingeren. Tijdens het inhalen van deze persoon blijkt zijn/haar telefoon de oorzaak. Voor die mensen kan deze challenge erg positief uitpakken. Slechte gewoontes schijn je namelijk binnen 30 dagen wel afgeleerd te kunnen zijn.

 

Hopelijk heeft het effect

Wie weet gaat deze campagne – in tegenstelling tot al het andere dat al is geprobeerd – wel effect hebben. Ik vraag mij dat oprecht af, maar het is sowieso beter dan dat er niks wordt geprobeerd. Het is goed dat er bewustwording gecreëerd blijft worden. Hopelijk is het wegleggen/uitzetten van je telefoon als je in de auto stapt over een aantal jaar net zo’n automatisme als het omdoen van je gordel, het starten van je auto of het remmen voor een rood stoplicht.

 

Wat vind jij?

Ik ben benieuwd hoe jij over deze “Sturen zonder Gluren”-campagne denkt. 30 dagen geen telefoon in de auto en daarmee prijzen kunnen winnen. Wel of geen goed idee? Laat het weten in de reacties.

 

Heb je naar aanleiding van dit bericht vragen of wil je weten wat ROSV Letselschade voor jou kan betekenen?

Geplaatst in de categorie: ,
Nieuwsbrief

Wil je weten wat ROSV Letselschade kan betekenen?

Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief.

Blauw vlak klein

Loopkantstraat 11
5405 NB Uden

Blauw vlak klein

KvK 65077598

 

Contactgegevens

Loopkantstraat 11
5405 NB Uden

rosv.nl
schade@rosv.nl

Tel. 06 39743430

KvK 65077598

Btw-id NL002312278B48