Tot 3 jaar na een verkeersongeluk schadevergoeding claimen

ROSV letselschade - header blogbericht mobiel

Tot 3 jaar na een verkeersongeluk schadevergoeding claimen

Dagelijks gebeuren er in ons land ongelukken. In veel gevallen blijft het bij (beperkte) blikschade. Toch komt het ook vaak voor dat er na een ongeval letselschade optreedt. Kort na het verkeersongeluk lijkt het misschien mee te vallen. Maar toch kan het soms langer duren voor iemand volledig herstelt. Wist je dat je tot 3 jaar na een verkeersongeval schadevergoeding kunt claimen?

 

Verplichte WA-verzekering

Iedereen die een motorvoertuig rijdt, is verplicht om een WA-verzekering af te sluiten. Deze verzekering vergoedt de schade die aan anderen wordt toegebracht. Denk hierbij aan een scooter die een fietser aanrijdt, twee motoren die op elkaar botsen of een automobilist die bij een andere automobilist achterop rijdt. Een ongeluk zit in een klein hoekje. Door de verplichte WA-verzekering hoef je niet zelf achter je geld aan bij de veroorzaker. Je kunt je wenden tot de verzekeraar van de veroorzaker. Dat is fijn, omdat de schade na een ongeval al snel oploopt.

 

3 jaar na ongeluk schade claimen

Het beste is om je schade direct na het verkeersongeval te melden. Maar soms ontstaan klachten pas later of houden deze na het ongeluk langer aan dan je in eerste instantie hoopte. Ook is niet altijd direct bekend wie de veroorzaker van het ongeval is. De verplichte WA-verzekering volgt uit de Wet Aansprakelijkheid Motorvoertuigen (WAM). In deze wet is opgenomen dat je tot 3 jaar na het verkeersongeval contact kunt opnemen met de WAM-verzekeraar om je schade te claimen. Dit is wel een strikte termijn. Meld je je niet binnen 3 jaar bij de verzekeraar van de tegenpartij verjaart je recht op schadevergoeding. Stel, iemand rijdt je aan op 1 februari 2021. Je dient je dan uiterlijk 31 januari 2024 te melden bij de WAM-verzekeraar. Vraag je op 2 februari 2024 een schadevergoeding aan dan zal de verzekeraar niets meer betalen.

 

Hoe hoog is mijn schadevergoeding?

De hoogte van de totale letselschadevergoeding verschilt per geval. Het kan gaan om een paar honderd euro, maar loopt al snel op naar duizenden euro’s tot tienduizenden euro’s of honderdduizenden euro’s. Dat is afhankelijk van de ernst van het letsel en de kosten die dit met zich meebrengt. Laat je voor het bepalen van de hoogte van de schadevergoeding altijd bijstaan door een letselschade jurist of letselschade advocaat. Als een ander schuldig is aan het ongeluk is die hulp altijd gratis.

 

Waarvoor kan ik schadevergoeding krijgen?

In principe geldt dat alle kosten die door het ongeval zijn veroorzaakt, voor vergoeding in aanmerking komen. Zowel materiële schade als immateriële schade (smartengeld). Voorbeelden van kosten die je kunt hebben, zijn:

–          Zaakschade: voertuigschade, kapotte kleding / telefoon / laptop etc

–          Huishoudelijke hulp

–          Manuele therapie

–          Osteopaat

–          Fysiotherapie

–          Reis – en parkeerkosten

–          Telefoonkosten

–          Vergoeding gemiste inkomsten

–          Kosten voor studievertraging

–          Vergoeding voor mantelzorg

–          Vergoeding opgenomen vakantiedagen voor bezoek aan arts en fysiotherapie

–          Eigen risico zorgverzekering

–          Aanpassingen in huis

–          Verhuiskosten

–          (Medische) hulpmiddelen

–          Smartengeld

–          Et etera

De kosten moeten wel redelijk en noodzakelijk zijn. Bijvoorbeeld: je hebt na het ongeluk een operatie gehad en moet een week met krukken lopen. Je kunt krukken kopen voor € 100,-, maar deze ook huren voor € 10,00 per week. De kosten van € 100,- voor aanschaf van de krukken zullen dan mogelijk niet worden vergoed, omdat het huren voor € 10,- zou hebben volstaan.

 

Geen schadevergoeding gehad of mijn schadevergoeding is te laag

Schakel altijd een letselschadebureau in om samen met jou te kijken naar welke kosten  vergoed moeten worden en wat de hoogte van de schadevergoeding moet zijn. Heb je na jouw ongeval geen schadevergoeding ontvangen? Neem gratis en vrijblijvend contact met mij op om dit alsnog te regelen.

 

Heb je na het ongeval wél een schadevergoeding gehad maar heb je deze zelf geregeld met de verzekeraar, zonder dat je werd bijgestaan door een letselschade advocaat of jurist? In veel gevallen heb je recht op een hogere schadevergoeding. Wil je weten of dat ook voor jou geldt? Neem gratis en vrijblijvend contact op met ROSV Letselschade.

 

Mijn ongeluk is bijna 3 jaar geleden

Is jouw ongeluk bijna 3 jaar geleden en heb je nog geen actie ondernomen? Dan kunt u de verjaring stuiten. Je stuurt dan een brief naar de WAM-verzekeraar waarin je de tegenpartij aansprakelijk stelt. Ook geef je in de brief aan dat je schade hebt geleden. Door zo’n stuitingsbrief begint de termijn van 3 jaar opnieuw te lopen. ROSV Letselschade helpt je graag bij het opstellen van zo’n brief en de verdere afhandeling. Neem daarvoor dan wel uiterlijk 2 weken vóór de verjaringsdatum contact op.

 

 

 

Heb je naar aanleiding van dit bericht vragen of wil je weten wat ROSV Letselschade voor jou kan betekenen?

Geplaatst in de categorie: ,
Nieuwsbrief

Wil je weten wat ROSV Letselschade kan betekenen?

Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief.

Blauw vlak klein

Loopkantstraat 11
5405 NB Uden

Blauw vlak klein

KvK 65077598

 

Contactgegevens

Loopkantstraat 11
5405 NB Uden

rosv.nl
schade@rosv.nl

Tel. 06 39743430

KvK 65077598

Btw-id NL002312278B48