Helft minder verkeersongevallen tijdens coronacrisis, even veel doden

ROSV letselschade - header blogbericht mobiel

Helft minder verkeersongevallen tijdens coronacrisis, even veel doden

Helft minder ongelukken tijdens coronacrisis, even veel verkeersdoden

 

Uit een onderzoek dat het verkeersbureau VIA deed in opdracht van de politie blijkt dat er tijdens de lockdown veel minder verkeersongelukken gebeuren in Nederland. Opvallend is dat het aantal verkeersdoden nagenoeg gelijk is gebleven.

 

Helft minder ongelukken tijdens corona

Alleen al in de eerste week van de lockdown waren er in Nederland bijna 900 minder verkeersongevallen dan vorig jaar. Dat bleek uit cijfers van STAR. Door het VIA is het aantal ongelukken van 16 maart tot en met 26 april 2020 vergeleken met dezelfde periode in 2017, 2018 en 2019. Het gaat om een daling van ongeveer 50% procent. In 2020 zijn er 6.245 ongelukken gebeurd. In de andere jaren waren het er gemiddeld 11.478. Dat is dus bijna de helft.

 

Even veel verkeersdoden, meer gewonden

Er is minder verkeer op de weg. Er zijn ook geen of nauwelijks files. Je zou misschien verwachten dat het aantal ernstige verkeersongelukken dan zou afnemen. Toch blijkt uit het onderzoek dat het niet per se veiliger is op de weg. Hoewel het totaal aantal ongevallen is gedaald, zijn er nagenoeg even veel verkeersdoden als in andere jaren. In de onderzochte periode van dit jaar zijn er 62 mensen overleden door een verkeersongeval. In andere jaren zijn het er gemiddeld 65. Daar zien we dus nauwelijks verschil. En het aantal gewonden per ongeval stijgt zelfs.

 

Coronaracers en minder oplettend

Dat het aantal ongevallen is afgenomen, kan eenvoudig worden verklaard doordat er minder verkeer op de weg is. Dat het aantal ongevallen met dodelijke afloop ongeveer gelijk blijft, is wat minder makkelijk te duiden. Wellicht ligt de verklaring wel in exact dezelfde oorzaak, namelijk dat het minder druk is op de weg. De politie meldde eerder al dat er nu meer “coronaracers” op de weg zijn. Door alle ruimte op de weg wordt door hen het gaspedaal goed gevonden. Doordat er minder andere weggebruikers zijn, zijn mensen mogelijk ook minder oplettend en sneller afgeleid. Dit vergroot de kans op een ongeluk.

 

Maximale snelheid naar 100 km

Tegelijkertijd met de coronamaatregelen is een andere grote verandering geweest. Tussen 12 en 16 maart is op alle snelwegen in Nederland de maximale snelheid verlaagd naar 100 kilometer per uur.  In hoeverre deze wijziging van invloed is op de verkeersveiligheid en het aantal ongelukken is op dit moment niet te zeggen. Dat zal op een later moment moeten blijken als alle coronamaatregelen weer zijn opgeheven en alles weer enigszins “normaal” is.

 

 

 

Heb je naar aanleiding van dit bericht vragen of wil je weten wat ROSV Letselschade voor jou kan betekenen?

Geplaatst in de categorie: ,
Nieuwsbrief

Wil je weten wat ROSV Letselschade kan betekenen?

Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief.

Blauw vlak klein

Loopkantstraat 11
5405 NB Uden

Blauw vlak klein

KvK 65077598

 

Contactgegevens

Loopkantstraat 11
5405 NB Uden

rosv.nl
schade@rosv.nl

Tel. 06 39743430

KvK 65077598

Btw-id NL002312278B48