Aangereden door fatbike
Aangereden door fatbike
Je ziet ze steeds vaker: fatbikes. Het is een fiets met veel voordelen. Maar precies deze voordelen zorgen steeds vaker ook voor gevaarlijke situaties en tot ongelukken met schade en letsel. Wat als je wordt aangereden door een fatbike? Wie is er dan aansprakelijk? En hoe zit het met de schadevergoeding? Deze vragen en meer worden hier beantwoord.
Wat is een fatbike en wat zijn de voordelen?
Een fatbike is een fiets, een e-bike met dikke wielen, die met name populair is bij jongeren. De fiets rijdt comfortabel. Je kunt er met hoge snelheden grotere afstanden mee afleggen. Je hoeft geen helm op en er is geen minimumleeftijd. En je hebt geen (brommer)rijbewijs nodig.
Wat zijn de nadelen van een fatbike?
Zoals gezegd zijn fatbikes met name populair onder jongeren. Je ziet vaak ook meerdere jongeren op een fatbike. Dit zorgt voor gevaarlijke situaties in het verkeer. Bijvoorbeeld omdat jongeren over het algemeen minder overzicht hebben in het verkeer. Of ze zijn sneller afgeleid, bijvoorbeeld door hun telefoon of het vriendje achterop. Ook de hoge snelheid kan ervoor zorgen dat ze minder controle over de fiets hebben. Dit laatste speelt nog meer als de fatbike is opgevoerd. Een fatbike mag maximaal 25 km per uur. Wanneer ze worden opgevoerd, kan de snelheid oplopen tot 64 km per uur.
Wie vergoedt de schade als je door een fatbike wordt aangereden?
Een fatbike heeft geen kenteken en dus ook geen verzekeringsplicht. De fatbike wordt volgens de wet (2024) namelijk gezien als een gewone fiets. Je kunt je dus niet tot de verzekeraar van de fiets wenden. Mogelijk heeft de bestuurder van de fatbike een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (een AVP). In dat geval kun je je schade laten vergoeden door de AVP. Als je bent aangereden door een fatbike heb je de gegevens van de fatbiker nodig om je schade te kunnen verhalen. Het is dus belangrijk om meteen na een ongeluk contactgegevens uit te wisselen. Wanneer de fatbike tijdens het ongeluk illegaal of opgevoerd was, dekt deze verzekering de schade overigens niet.
Wie vergoedt de schade als er geen verzekering is?
Een AVP is niet verplicht in Nederland. Dus niet iedereen heeft zo’n verzekering. Als er geen verzekering of geen polisdekking is, dient de schade door de veroorzaker van het ongeluk zelf te worden vergoed. Wie de schade uiteindelijk moet betalen, is afhankelijk van de leeftijd van de fatbiker:
· 13 jaar of jonger: de ouders zijn aansprakelijk. De schade dient dan door de ouders van de jongere te worden vergoed.
· 14 – 15 jaar: de jongere is zelf aansprakelijk en moet zelf de schade vergoeden. Als de ouders de schade hadden kunnen voorkomen, maar dat niet hebben gedaan, zijn ook de ouders aansprakelijk.
· 16 jaar of ouder: de fietser is zelf aansprakelijk en dient zelf de schade te vergoeden. Wanneer een jonge fietser niet voldoende geld heeft om de schade te vergoeden, zullen in de meeste gevallen alsnog de ouders worden aangesproken.
Bij een ongeluk met zwaar letsel, loopt de schade snel op. Dit leidt in de praktijk inmiddels al tot problemen. Bijvoorbeeld omdat de veroorzaker is weggereden en er geen gegevens bekend zijn. Of omdat er geen verzekering is en de veroorzaker of zijn/haar ouders onvoldoende geld hebben om de schade te vergoeden. In dat geval blijft het slachtoffer zelf met de kosten zitten, wat tot (grote) financiële problemen kan leiden.
Vragen?
Als je nog vragen hebt over dit onderwerp, kun je contact opnemen met ROSV Letselschade via schade@rosv.nl of 06-39743430. Ook voor andere verkeersongelukken of een bedrijfsongeval kun je voor gratis hulp contact opnemen.
Heb je naar aanleiding van dit bericht vragen of wil je weten wat ROSV Letselschade voor jou kan betekenen?
Wil je weten wat ROSV Letselschade kan betekenen?
Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief.
|