Schadevergoeding voor slachtoffers coronaspugers

ROSV letselschade - header blogbericht mobiel

Schadevergoeding voor slachtoffers coronaspugers

Slachtoffers coronaspugers- en hoesters krijgen schadevergoeding

In deze periode waarin een coronavirus (Covid19) de wereld in zijn greep heeft, proberen we het virus zo snel mogelijk onder controle te krijgen. De meeste mensen blijven thuis, houden afstand, wassen vaker de handen en houden zich aan de regels. Helaas zijn er ook mensen die dreigen anderen te besmetten met corona. De afgelopen weken zijn 20 coronahoesters en coronaspugers voor de rechter verschenen. In 13 zaken is inmiddels uitspraak gedaan. Er zijn gevangenisstraffen opgelegd aan de daders en slachtoffers hebben een schadevergoeding gekregen.

 

Corona hoesten is bedreiging met zware mishandeling

Wanneer je iemand in het gezicht hoest of spuugt en daarbij aangeeft dat je corona hebt, is dat een strafbaar feit. Het wordt gezien als bedreiging met zware mishandeling. Maar ook als je alleen zegt dat je corona hebt zonder te spugen, ben je strafbaar vanwege dreiging met geweld. De Rechtbank oordeelt dat er in deze onzekere periode extra hoge straffen moeten worden opgelegd voor dergelijke feiten. Door het coronavirus leeft er momenteel veel angst en onzekerheid in de samenleving. Dat maakt dat hoge straffen gerechtvaardigd zijn.

 

Gevangenisstraffen

In alle zaken is aan de coronadreigers een gevangenisstraf opgelegd, variërend van 3 weken tot een half jaar. Bij het bepalen van de hoogte van de straf wordt gekeken naar wat er precies is gebeurd. Ook wordt er rekening gehouden met het verleden van de dader en of iemand bijvoorbeeld al een (lang) strafblad heeft. De dader die een gevangenisstraf heeft gekregen van 6 maanden had bijvoorbeeld een winkeldiefstal gepleegd waarbij hij “slechts” heeft gezegd dat hij corona heeft. Hij heeft dus niet gespuugd of gehoest. Deze man had echter al vaak diefstallen gepleegd. De Rechtbank Den Haag oordeelde daarom dat een gevangenisstraf van 5 maanden op zijn plaats was. Voor het dreigen met corona hebben ze hier nog een maand bovenop gedaan.

 

Coronahoester betaalt € 350,- schadevergoeding

In enkele zaken moeten de daders een schadevergoeding betalen aan de slachtoffers.

 

Een van de veroordeelden heeft 2 agenten bedreigd. Hij zei dat hij corona had, dat hij zou gaan spugen en de agenten ziek zou maken. Hij moet aan beide agenten een schadevergoeding van € 100,- betalen.

 

Drie andere agenten zijn door een man bespuugd. Door plexiglas dat tussen hen en de dader inzat, werden zij (gelukkig) niet geraakt. Zij krijgen ook alle drie een schadevergoeding van € 100,-.

 

Een laatste voorbeeld is een uitspraak waarbij twee agenten in het gezicht zijn gehoest door iemand die zei dat hij corona had. De Rechtbank Den Haag heeft deze coronahoester veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding van € 350,- aan allebei.

 

Hoger beroep

De komende periode zullen er nog meerdere strafzaken volgen tegen coronaspugers- en hoesters. Inmiddels is in 5 strafzaken ook al hoger beroep ingesteld. Deze zullen op een later moment nog worden behandeld door het Gerechtshof.

Heb je naar aanleiding van dit bericht vragen of wil je weten wat ROSV Letselschade voor jou kan betekenen?

Geplaatst in de categorie: ,
Nieuwsbrief

Wil je weten wat ROSV Letselschade kan betekenen?

Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief.

Blauw vlak klein

Loopkantstraat 11
5405 NB Uden

Blauw vlak klein

KvK 65077598

 

Contactgegevens

Loopkantstraat 11
5405 NB Uden

rosv.nl
schade@rosv.nl

Tel. 06 39743430

KvK 65077598

Btw-id NL002312278B48