Schadevergoeding voor zwartwerken

ROSV letselschade - header blogbericht mobiel

Schadevergoeding voor zwartwerken

Door een ongeval heb je letsel opgelopen. Hierdoor kun je tijdelijk niet werken. Je meldt je ziek bij je werkgever en je krijgt je loon doorbetaald of vergoed. Maar in het weekend werk je ook zwart. Je hebt hierdoor minder (zwart) geld. Hoe zit dat dan? Óók voor zwartwerken kun je een schadevergoeding krijgen.

 

Recht op schadevergoeding na ongeval

Wanneer je bent aangereden door toedoen van een ander, is die ander (de tegenpartij) aansprakelijk. Dit betekent dat de verzekeraar van de tegenpartij in principe al jouw schade moet vergoeden. De schade aan je vervoersmiddel, maar ook alle schade die ontstaat door het opgelopen letsel.

 

Minder inkomsten

Zo kun je door je letsel misschien niet meer werken. Je belt je werkgever en meldt je ziek. In de meeste gevallen zal je salaris (grotendeels) worden doorbetaald.  Wanneer je door jouw ziekmelding niet het volledige salaris krijgt doorbetaald, moet de aansprakelijke verzekeraar het verschil aan je betalen. Je kunt dit verschil dan eenvoudig aantonen door loonstrookjes en/of bankafschriften.

 

Zwartwerken

Maar naast je gewone werk, werk je ’s avonds of in het weekend zwart bij. Met zwartwerken wordt bedoeld het werk dat je verricht voor anderen waarvoor je wel geld krijgt, maar waarover je geen belasting betaalt. In sommige branches wordt dit veel gedaan en is dit heel normaal. Er wordt soms zelfs meer mee verdiend dan met het werk in loondienst waarover wél belasting wordt betaald. Door jouw letsel kun je nu misschien ook niet meer zwartwerken. Ook hierdoor heb je minder inkomsten. Hoe zit het dan? Je hebt namelijk geen loonstrookjes als bewijs natuurlijk. Krijg je daarvoor dan toch een schadevergoeding? Ja, dat kan!

 

De rechter over zwartwerken

Je hebt ook recht op schadevergoeding als je niet meer zwart kunt werken en hierdoor minder inkomsten hebt. De Hoge Raad, de hoogste rechter in Nederland, heeft dit bepaald. Hier zijn wel twee belangrijke eisen aan verbonden.

1.    JE moet bewijzen dat je zwartwerkte en hoeveel je daarvoor betaald kreeg.

2.    Van het bedrag dat je krijgt voor het zwartwerken, moet nog een percentage voor belasting worden afgehaald.

Je krijgt dus een schadevergoeding voor het netto bedrag dat zou zijn overgebleven als je wél belasting zou hebben betaald. Even simpel berekend blijft er van € 10,00 bijvoorbeeld € 7,00 over. Als je met zwartwerken elke maand € 100,00 verdiende, heb je recht op een schadevergoeding van € 70,00 per maand.

 

Zwartwerken bewijzen

Je moet dus bewijzen dat je zwart werkte. En dat is waar het lastiger wordt. Je krijgt namelijk alles handje contantje betaald. Je hebt geen loonstrookjes of bankafschriften. Hoe kun je dan toch aantonen dat je minder zwarte inkomsten hebt? Voor jouw letselschadedossier kun je dit aantonen met verklaringen van de mensen bij wie je zwart werkte. Je vraagt deze personen op papier te zetten dat je bij ze werkte en dat je hiervoor contant betaald kreeg. Op deze manier heb je bewijs van je zwarte inkomsten en moeten deze misgelopen inkomsten gewoon aan jou worden vergoed.

 

Belastingdienst

Voor deze verklaring ben je wel afhankelijk van de bereidwilligheid van deze mensen. Hoewel een verzekeraar de gegevens over jouw zwartwerken nooit mag melden bij de Belastingdienst, is en blijft er natuurlijk altijd een risico. Veel mensen zijn bang dat de Belastingdienst er toch achter komt. Om die reden zullen zij een dergelijke verklaring niet meteen willen opstellen. ROSV Letselschade kan je hierbij helpen en ervoor zorgen dat het bewijs voor je zwartwerken toch rond komt.

 

Ook recht op schadevergoeding voor zwartwerken

Wanneer je door een ander bent aangereden en letsel hebt opgelopen waardoor je niet meer zwart kunt werken, heb je ook recht op een schadevergoeding voor de misgelopen zwarte inkomsten. Dit geldt ook als je letsel hebt door een misdrijf, bedrijfsongeval of medische fout. Je kunt deze zwarte inkomsten aantonen met verklaringen van anderen. Jouw belangenbehartiger kan je hierbij kosteloos helpen.

 

Recht op gratis belangenbehartiger

Wanneer de tegenpartij aansprakelijk is voor je schade, moeten ook de kosten voor jouw belangenbehartiger (letselschade specialist) worden vergoed. Je hebt dan altijd recht op gratis juridische bijstand, ook wanneer je geen rechtsbijstandsverzekering heeft. Schakel dus altijd een letselschade specialist in om je te helpen als je een ongeval hebt gehad! Neem hiervoor nu gratis en vrijblijvend contact met mij op.

 

Heb je naar aanleiding van dit bericht vragen of wil je weten wat ROSV Letselschade voor jou kan betekenen?

Geplaatst in de categorie: ,
Nieuwsbrief

Wil je weten wat ROSV Letselschade kan betekenen?

Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief.

Blauw vlak klein

Loopkantstraat 11
5405 NB Uden

Blauw vlak klein

KvK 65077598

 

Contactgegevens

Loopkantstraat 11
5405 NB Uden

rosv.nl
schade@rosv.nl

Tel. 06 39743430

KvK 65077598

Btw-id NL002312278B48