Reiskosten na een ongeluk

ROSV letselschade - header blogbericht mobiel

Reiskosten na een ongeluk

De Letselschade Richtlijn Kilometervergoeding

Als je letselschade hebt opgelopen, maak je vaak reiskosten die je zonder ongeval niet had gemaakt. Die reiskosten moeten worden vergoed door de aansprakelijke partij.

Om welke reiskosten gaat het?

Alle reiskosten die je maakt vanwege je letselschade moeten worden vergoed. Denk hierbij aan afspraken bij de huisarts, bedrijfsarts of de fysiotherapeut. Of een afspraak in het ziekenhuis. Maar ook een bezoek aan je letselschade advocaat of belangenbehartiger vallen bijvoorbeeld onder reiskosten.

Zowel voor reizen met je eigen vervoersmiddel als voor reizen met het openbaar vervoer heb je recht op vergoeding van de reiskosten. Ook de kosten voor een taxi komen voor vergoeding in aanmerking. De kosten voor een taxi worden alleen vergoed als het niet mogelijk is om met eigen vervoer of met het openbaar vervoer naar de afspraak te gaan.

Hoe hoog is de vergoeding?

Voor reizen met eigen vervoer geldt een vaste vergoeding van € 0,33 cent per kilometer (sinds 1 januari 2023). Voor openbaar vervoer en de taxi worden de daadwerkelijk gemaakte kosten vergoed.

Hoe lang heb ik recht op de vergoeding?

Er is in de Richtlijn geen afgebakende termijn. Dit betekent dat de kosten vergoed worden, mits vaststaat dat de kosten gemaakt zijn vanwege het opgelopen letsel.

Voorbeelden

Voorbeeld 1
Een vrouw is van achteren aangereden. Zij moet vanwege haar klachten naar de huisarts (5 km retour). Die verwijst haar naar het ziekenhuis voor foto’s (25 km retour). Daarnaast heeft zij 8 behandelingen bij een fysiotherapeut (10 km retour per keer).
Totale vergoeding: 110 km x € 0,33 = € 36,30

Voorbeeld 2
Een man heeft een ongeluk gehad. Hij is aangereden op de fiets en heeft letsel opgelopen. Hierdoor durft hij tijdelijk niet te fietsen. Hij gaat 12 weken met het openbaar vervoer naar het werk. Hij werkt 4 dagen per week. Een dagkaart kost 7 euro.
Totale vergoeding 48 dagen x € 7,00 = € 336,00

Voorbeeld 3
Een meisje is aan het spelen op straat als zij wordt gebeten door een hond. Ze rent naar huis en moet met spoed naar het ziekenhuis. Haar moeder heeft geen rijbewijs. Er wordt een taxi gebeld. Er wordt in totaal € 50,00 betaald.
Totale vergoeding: € 50,00

Letselschade opgelopen en reiskosten gemaakt?

Laat je bij letselschade altijd bijstaan door een letselschade jurist of letselschade advocaat. Die hulp is gratis. Op die manier weet je zeker dat je krijgt waar je recht op hebt. Als jij je richt op jouw herstel, regelt ROSV Letselschade voor jou de rest.

Heb je naar aanleiding van dit bericht vragen of wil je weten wat ROSV Letselschade voor jou kan betekenen?

Geplaatst in de categorie: , ,
Nieuwsbrief

Wil je weten wat ROSV Letselschade kan betekenen?

Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief.

Blauw vlak klein

Loopkantstraat 11
5405 NB Uden

Blauw vlak klein

KvK 65077598

 

Contactgegevens

Loopkantstraat 11
5405 NB Uden

rosv.nl
schade@rosv.nl

Tel. 06 39743430

KvK 65077598

Btw-id NL002312278B48