Letselschade vergoeding huishoudelijke hulp

ROSV letselschade - header blogbericht mobiel

Letselschade vergoeding huishoudelijke hulp

De Letselschade Richtlijn Huishoudelijke Hulp

Als je letselschade hebt opgelopen, kan er veel op je afkomen. Door jouw klachten kan je bijvoorbeeld niet meer het (volledige) huishouden zelf doen. Maar het mag niet zo zijn dat dat dan allemaal blijft liggen. Je hebt recht op hulp in het huishouden. En op een vergoeding voor die hulp. Ook als die taken van je worden overgenomen door je partner, kinderen, familie, buren of vrienden. Daarvoor heeft de Letselschade Raad de Richtlijn Huishoudelijke Hulp opgesteld.

 

Om welke huishoudelijke taken gaat het?

Onder huishoudelijke hulp wordt in de Richtlijn verstaan alle “behoefte aan huishoudelijke ondersteuning door derden”. Enkele voorbeelden hiervan zijn: schoonmaken, boodschappen doen, koken, stofzuigen of de was. Maar ook valt bijvoorbeeld te denken aan de verzorging van je kinderen of het uitlaten van de hond. Onder de richtlijn vallen niet je persoonlijke verzorging of klussen in/rondom huis of in de tuin. Daarover lees je hier meer.

 

Wanneer heb je recht op vergoeding voor huishoudelijke hulp?

Er moet zijn voldaan aan de volgende voorwaarden:

  • Je deed het huishouden voordat jouw letselschade ontstond (deels) zelf.
  • Je kunt jouw huishoudelijke taken door het letsel niet zelf doen.
  • De huishoudelijke werkzaamheden kunnen niet blijven liggen.
  • De huishoudelijke taken worden daarom (deels) van je overgenomen door je partner, kinderen, familie, buren, vrienden.

 

Hoe hoog is de vergoeding?

Om discussie over de hoogte van de vergoeding te voorkomen, zijn er in de Richtlijn standaard bedragen opgenomen. Daarbij wordt onderscheid gemaakt tussen licht tot matig beperkt en zwaar beperkt. Jaarlijks wordt gekeken of de bedragen moeten worden aangepast. Voor 2022 gelden de volgende bedragen per week voor de situatie waarin je 100% van het huishouden deed. De vergoeding wordt naar rato berekend.

Hoe lang heb ik recht op de vergoeding?

Bovengenoemde bedragen uit de Richtlijn gelden voor de eerste 3 maanden. De drie maanden daarna heb je recht op vergoeding van € 10,00 per uur (in 2022). Als je na 6 maanden nog steeds hulp in het huishouden nodig hebt, is de Richtlijn niet meer van toepassing. Er wordt dan gekeken welke vergoeding redelijk is. ROSV Letselschade helpt je hierbij.

 

Voorbeelden (2022)

Voorbeeld 1

Je woont samen met je partner. Je hebt een bedrijfsongeval gehad. Jullie hadden de huishoudelijke taken daarvoor gelijk verdeeld. Jij deed dus 50%. Je bent door je letsel 3 weken zwaar beperkt. Je partner doet in die periode het hele huishouden. Je krijgt dan een schadevergoeding van: 3 weken x € 195,00 x 50% = € 292,50.

 

Voorbeeld 2

Je bent alleenstaande moeder met 3 kinderen (0, 2 en 4 jaar). Je hebt letselschade opgelopen na een auto-ongeluk. Vóór het ongeluk deed je het hele huishouden zelf. Nu heb je hier hulp bij nodig. Je moeder en een vriendin moeten je komen helpen. De eerste 2 maanden ben je zwaar beperkt. Daarna een maand licht beperkt. En na 3 maanden krijg je nog hulp bij de zware huishoudelijke taken, voor 8 uur per week. Na 4 maanden kun je het hele huishouden zelf weer doen. De vergoeding wordt dan:

8 weken x € 367,00 x 100% =2.936,00

4 weken x € 184,00 x 100% = 736,00

4 weken x 8 uur x € 10,00 = 320,00

Totale vergoeding huishoudelijke hulp = € 3.992,00

 

Voorbeeld 3

Je woont samen met je vrouw en drie pubers. Je hebt een drukke baan en vóór het ongeluk deed je vrouw het grootste deel van het huishouden. Jouw aandeel was ongeveer 25%. Je bent door je letsel 4 weken licht beperkt en kan niet helpen in het huishouden. De vergoeding voor huishoudelijke hulp is: 4 weken x € 318,00 x 25% = € 318,00.

 

Voorbeeld 4

Je woont samen met je vrouw en drie pubers. Je hebt een drukke baan en vóór het ongeluk deed je vrouw het volledige huishouden. Je bent door je letsel 4 weken licht beperkt en kan niet helpen in het huishouden. De vergoeding voor huishoudelijke hulp is: 4 weken x € 318,00 x 0% = € 0,00.

 

De vergoeding van de Richtlijn is te laag

De bedragen zijn in principe standaard voor elke situatie. Maar het kan natuurlijk zijn dat de bedragen op jouw situatie niet van toepassing zijn. In dat geval kan van de Richtlijn worden afgeweken. Je moet dan wel goed uitleggen waarom er van de Richtlijn moet worden afgeweken. Dat hoef je niet zelf te doen. ROSV Letselschade kan je hierbij gratis helpen.

 

Letselschade opgelopen en huishoudelijke hulp nodig?

Je hoeft het niet alleen te doen of allemaal zelf uit te zoeken. Laat je bij letselschade altijd bijstaan door een letselschade jurist of letselschade advocaat. Die hulp is gratis. Op die manier weet je zeker dat je krijgt waar je recht op hebt. Als jij je richt op jouw herstel, regelt ROSV Letselschade voor jou de rest. Klik hier voor de andere Letselschade Richtlijnen.

Heb je naar aanleiding van dit bericht vragen of wil je weten wat ROSV Letselschade voor jou kan betekenen?

Geplaatst in de categorie:
Nieuwsbrief

Wil je weten wat ROSV Letselschade kan betekenen?

Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief.

Blauw vlak klein

Loopkantstraat 11
5405 NB Uden

Blauw vlak klein

KvK 65077598

 

Contactgegevens

Loopkantstraat 11
5405 NB Uden

rosv.nl
schade@rosv.nl

Tel. 06 39743430

KvK 65077598

Btw-id NL002312278B48