Affectieschade; smartengeld voor vrienden en familie

ROSV letselschade - header blogbericht mobiel

Affectieschade; smartengeld voor vrienden en familie

Op 1 januari 2019 is de Wet Affectieschade in werking getreden. Dit betekent dat ook naasten en nabestaanden van slachtoffers recht op schadevergoeding kunnen hebben na een ongeval of misdrijf. Ruim een jaar later blijken er in de praktijk voor-en nadelen aan deze wet te zitten.

 

Wat is affectieschade?

Affectieschade wordt ook wel smartengeld voor nabestaanden en naasten genoemd. Een ongeluk of misdrijf heeft niet alleen invloed op de slachtoffers. Het heeft vaak ook impact op hun naasten of nabestaanden.  Affectieschade bestaat uit het leed en verdriet dat iemand heeft als een dierbare ernstig of blijvend letsel heeft of overlijdt. Je hebt dan recht op een financiële vergoeding hiervoor.

 

Wanneer is er recht op affectieschade?

Het slachtoffer is door het ongeval of misdrijf overleden of heeft ernstig of blijvend letsel. In die gevallen kunnen naasten of nabestaanden aanspraak maken op een affectievergoeding. Daarnaast moet het letsel of overlijden zijn veroorzaakt door een ander.

 

Wie heeft recht op affectieschade?

In de wet is bepaald wie wordt gezien als naasten of nabestaanden. Het gaat om de volgende categorieën:

 

1.      Echtgenoten/geregistreerd partners/levensgezellen

2.      (pleeg)Kinderen

3.      (pleeg)Ouders

4.      Personen die de zorg voor het slachtoffer hadden ten tijde van het ongeval/misdrijf of zorg kregen van het slachtoffer

5.      Personen met een nauwe persoonlijke relatie met het slachtoffer

 

Hoeveel mensen hebben recht op schadevergoeding?

Er is geen maximaal aantal personen dat een vergoeding kan claimen. Iedereen die in een van bovengenoemde categorieën valt, kan affectieschade krijgen.

 

Hoe hoog is het bedrag?

De hoogte van de vergoeding is in de wet bepaald. De hoogte van het bedrag is afhankelijk van de relatie tot het slachtoffer en van wat er is gebeurd. Bij misdrijven is het bedrag hoger dan bij een ongeluk. De minimale vergoeding is € 12.500,-. Maximaal wordt een bedrag van € 20.000,- uitgekeerd.

 

Voordeel

Het voordeel van deze wet is dat duidelijk is wie sowieso een vergoeding kunnen vragen (categorie 1 t/m 4). Ook is er geen discussie meer over de hoogte van het bedrag.

 

Nadeel

De wet is echter in het leven geroepen om onnodige discussies te voorkomen. Helaas is de wetgever hier niet in geslaagd. Een nadeel is namelijk dat niet duidelijk is wie er in categorie 5 vallen. Iedereen die een nauwe, persoonlijke relatie heeft met het slachtoffer zou een schadevergoeding moeten krijgen.

 

Nauwe, persoonlijke relatie

Wat wordt verstaan onder nauwe, persoonlijke relatie is niet duidelijk uitgewerkt. Wie vallen hier dan onder? Mijns inziens zouden dat broers en zussen kunnen zijn, beste vrienden, maar bijvoorbeeld ook opa’s en oma’s en kleinkinderen of een goede buur. In theorie kan iedereen onder deze laatste categorie vallen. Toch krijgt helaas niet iedereen die een nauwe, affectieve relatie had met het slachtoffer zomaar een schadevergoeding. Sterker nog, keer op keer leidt het alsnog tot discussie.

 

Rechtspraak

Gelukkig heeft de rechter inmiddels bepaald dat in ieder geval broers en zussen recht kunnen hebben op vergoeding van affectieschade. Hopelijk duurt het niet lang meer voordat ook voor overige naasten en nabestaanden meer duidelijkheid komt.

 

Affectieschade voor jou?

Heeft een van jouw dierbaren een ongeluk gehad of is hij/zij slachtoffer van een misdrijf? Heeft je dierbare hierdoor ernstig letsel opgelopen of is hij of zij overleden? Dan heb je waarschijnlijk recht op vergoeding van affectieschade. ROSV Letselschade kan je hierbij helpen. Neem gratis en vrijblijvend contact met mij op. Ik help bedrijven en particulieren in heel Nederland. Van Waalre, Amsterdam tot Nijmegen en Oss.

Heb je naar aanleiding van dit bericht vragen of wil je weten wat ROSV Letselschade voor jou kan betekenen?

Geplaatst in de categorie: , , ,
Nieuwsbrief

Wil je weten wat ROSV Letselschade kan betekenen?

Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief.

Blauw vlak klein

Loopkantstraat 11
5405 NB Uden

Blauw vlak klein

KvK 65077598

 

Contactgegevens

Loopkantstraat 11
5405 NB Uden

rosv.nl
schade@rosv.nl

Tel. 06 39743430

KvK 65077598

Btw-id NL002312278B48