Schade vergoed bij stormschade

ROSV letselschade - header blogbericht mobiel

Schade vergoed bij stormschade

Het kan je niet zijn ontgaan. Het was de afgelopen twee dagen noodweer. Het stormde, regende, hagelde en onweerde. Dakpannen zijn weg geblazen, takken vlogen door de lucht en veel bomen zijn omgewaaid en ook bliksem veroorzaakte problemen. Weerplaza meldt windstoten van maar liefst 127 km per uur. Op veel plaatsen is schade aan huizen en auto’s ontstaan. Hieronder lees je of je recht hebt op schadevergoeding bij stormschade en waar je in dat geval rekening mee moet houden.

Wat is stormschade eigenlijk?

Onder stormschade wordt verstaan schade die is aangericht door stormen met een windkracht van 7 of meer. Om te bepalen wat de windkracht is, worden de metingen van het KNMI gevolgd. Onder stormschade kan ook waterschade vallen als er door de storm bijvoorbeeld een lekkage in huis ontstaat.

Maak foto’s van de schade

Zorg dat je alle schade goed vastlegt. Maak foto’s van de situatie en de schade die is ontstaan en bewaar deze foto’s goed. Het kan zijn dat de verzekeraar deze foto’s op enig moment bij je opvraagt.

Niet zelf de schade herstellen

Probeer de schade zo veel mogelijk te beperken, maar ga deze niet zelf herstellen. De verzekeraar kan een expert langs sturen om de schade op te nemen en te beoordelen. Het is dus belangrijk om niet meteen alles op te ruimen en te herstellen, maar altijd in overleg te treden met de verzekeraar hierover. Wanneer je toch de schade zelf herstelt (of laat herstellen) zonder overleg met de verzekeraar of je tussenpersoon kan het zijn dat niet de volledige schade wordt vergoed. Voor het uitkeren van het schadebedrag wordt niet per definitie gekeken naar wat je hebt betaald voor het schadeherstel, maar wat volgens de expert de schade is. Daar kan verschil tussen zitten als je op eigen houtje hulp bij het herstel inschakelt.

Meld de schade direct bij uw verzekeraar

Zodra de schade bij jou bekend is geworden, is het dan ook verstandig om zo snel mogelijk contact op te nemen met je verzekeraar of tussenpersoon. Deze kan de vervolgstappen met je bespreken. Het is belangrijk om zo exact mogelijk te vermelden wanneer de schade is ontstaan en waaruit de schade bestaat.

Schadevergoeding bij stormschade aan je auto

Of je recht op schadevergoeding hebt bij stormschade aan je auto ligt aan de manier waarop je auto verzekerd is. Bij een allrisk verzekering of een WA+ beperkt casco verzekering valt stormschade in de meeste gevallen onder de dekking. Check wel goed de polisvoorwaarden! In sommige gevallen gaat je premie omhoog of wordt er een eigen risico in rekening gebracht. Heb je alleen een WA verzekering? Dan wordt stormschade niet vergoed. De WA verzekering dekt immers alleen schade die je veroorzaakt aan anderen.

Schadevergoeding bij stormschade in, aan en rondom huis

Voor stormschade met betrekking tot je woning kun je contact opnemen met je opstalverzekeraar of inboedelverzekeraar.

Opstalverzekering

De opstalverzekeraar is bedoeld voor het herstellen van schade aan je woning die is veroorzaakt door bijvoorbeeld een storm. Je kunt hierbij denken aan dakpannen die zijn weggewaaid, lekkages die zijn ontstaan, een boom die op/tegen het huis is gevallen of een omgewaaide schutting. Ook hier is het belangrijk om goed de polivoorwaarden te checken. Voor stormschade geldt vaak een hoger eigen risico.

Inboedelverzekering

De inboedelverzekering is voor alles in en om huis wat verplaatsbaar is. Denk hierbij aan kleding, kasten, boeken, elektronica, tuinmeubilair et cetera. In principe valt schade aan deze spullen onder je inboedelverzekering. Toch kan het lastig zijn om stormschade vergoed te krijgen op basis van de inboedelverzekering. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat de verzekeraar geen dekking biedt voor spullen in de tuin die daar zijn achtergelaten terwijl het ook opgeruimd had kunnen worden. Ook kan door de verzekeraar worden tegengeworpen dat je de ramen had moeten sluiten om schade te voorkomen of dat de schade tevens het gevolg is van achterstallig onderhoud. Check dus ook hier weer goed de polisvoorwaarden. Ook geldt bij de inboedelverzekering voor stormschade vaak een hoger eigen risico.

Letselschade bij storm

Bij storm vinden er doorgaans meer verkeersongevallen plaats. Denk bijvoorbeeld aan een bestuurder die zijn rijstijl niet aanpast aan de weersomstandigheden. In dat geval is de veroorzaker van het ongeval aansprakelijk voor de letselschade die ontstaat. Deze schade kan verhaald worden op de autoverzekeraar van de veroorzaker. Neem hiervoor contact met mij op. Ik kan je hierbij helpen.

In alle andere gevallen zal het lastig zijn om letselschade te claimen. Wanneer je bijvoorbeeld bent geraakt door rondvliegende takken of dakpannen of door een boom die omwaait, zal aangetoond moeten worden dat de eigenaar wist van het risico, maar desalniettemin heeft nagelaten voorzorgsmaatregelen te treffen. Veel zal in die situatie afhangen van de feiten en omstandigheden. Twijfel jij of je in deze gevallen recht hebt op schadevergoeding dan mag je altijd contact met mij opnemen om de mogelijkheden te bespreken.

Samengevat

Wanneer je stormschade hebt, meld dit dan direct bij je verzekeraar. Maak foto’s van de schade en treedt altijd in overleg met de verzekeraar of tussenpersoon voordat je de schade opruimt of laat herstellen. Houd bij een eventuele schadevergoeding bij stormschade rekening met een verhoogd eigen risico en check altijd goed de polisvoorwaarden. Heb je letselschade opgelopen door extreme weersomstandigheden en wil je weten of je recht op schadevergoeding hebt? Neem in dat geval contact met mij op.

Heb je naar aanleiding van dit bericht vragen of wil je weten wat ROSV Letselschade voor jou kan betekenen?

Geplaatst in de categorie:
Nieuwsbrief

Wil je weten wat ROSV Letselschade kan betekenen?

Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief.

Blauw vlak klein

Loopkantstraat 11
5405 NB Uden

Blauw vlak klein

KvK 65077598

 

Contactgegevens

Loopkantstraat 11
5405 NB Uden

rosv.nl
schade@rosv.nl

Tel. 06 39743430

KvK 65077598

Btw-id NL002312278B48